top of page

RUSTIKT SALONGBORD

Du trenger:
kappeliste her

Materialer:

2”x2” (48mm x 48mm)

Panelbord fra paller / panel 19x98

 

Skruer:

70mm lange

55mm lange

 

Sort tavlemaling

Sparkel

Verktøy

kappeliste
Kapp-/gjærsag

Kapp-/gjærsag

Drill

Drill

Sirkelsag

Sirkelsag

Pensel

Pensel

Sparkelspade

Sparkelspade

Håndsag

Håndsag

Pussepapir

Pussepapir

Steg 1

Kapp opp alle lendgdene av 2"x 2" ( 48mm x 48mm)

Se kappeliste her:

Steg 2

Sett sammen to rammer som vil da være sidene under på bordet. Disse bestemmer høyden på bordet, utenom selve bordplaten.

Steg 3

Sett sammen rammene både nederst og øverst på bordet. 2 Nede og 3 oppe hvor bordplaten kommer. Du må gjerne forbore før du skrur inn skruen for å hindre sjanse for at treverket splittes. 

Steg 4

Sparkle alle store sprekker og skruehull. Her bruker jeg en sparkel beregnet på treverk. La den tørker godt før neste steg.

Steg 5

Pusse godt over bordet for å få vekk fliser, sparkel og andre ujevnheter. Vær nøye og bruk gjerne maskin. Jeg bruker et vanlig pussepapir med 240 korning. Få overflaten fin og klar for maling.

Steg 6

Mal underdelen/beina av bordet. For å få en slags matt metallfølelse, så har jeg valgt å bruke en sort tavlemaling. Påfør godt i alle kriker og kroker med 2 strøk. Husk å dekke til det du ikke vil ha maling på ;)

Steg 7

Jeg ville gjøre dette bordet veldig rustikt og også bruke gamle materialer igjen, så jeg rotet litt i containeren for treverk og fant panel fra noen gamle paller. Disse synes jeg passet perfekt og alltid litt fint med å kunne bruke ting på nytt.

Steg 8

Legg på bordene til bordplaten. Det første bordet legger du i flukt med kanten av underdelen. Plasser resten av bordene/plankene slik du vil ha de, helt til det gjenstår to bord. 

Steg 9

Må lengden som gjenstår der du ikke har lagt plank. Dette målet kan du så dele på 2. Resultatet av dette regnestykket, kan du måle deg ut fra en av kantene og streke opp. Gjør gjerne det fra begge både høyre og venstre side. Slik at du har to parallelle mål. Fra streken og innover bordflaten, så kan du feste ett av bordplankene. Denne skal du ta av senere, da den kun er en mal.

Steg 10

Snu bordet opp ned, for så å begynne med monteringen av bordplaten. Du trenger ikke legge disse kant i kant fra enden. Bare finn det beste midtpartiet og la plankene stikke ut på siden. Dette kapper vi senere. Du kan selvfølgelig også kappe alle på mål på forhånd. Det er helt opp til deg.

Viktig å legge god press mot plankene, slik at de får ordentlig feste. Pass på at du ikke skrur for hardt og da igjennom bordplaten din.

Steg 11

Snu bordet, skru av malen og sett den fine siden opp. Sett fast det siste bordet som mangler. Denne kommer nok til å stikke litt lenger ut enn de andre plankene. 

Steg 12

Mål deg inn til underdelen fra det utstikkende bordet på den ene enden av bordet og den andre. Merk hvor underdelen begynner på hver side. 

Steg 13

Mål avstanden på anlegget på din sirkelsag og fram til der sagbladet begynner. Dette målet kan du legge på det målet du har merket opp og merke inne på bordplaten. 

Steg 14

Finn fram et vater eller en veldig rett planke av noe slag og fest på langs merkene du nå sist merket opp. Denne skal du kjøre sirkelsagen etter.

Steg 15

Gjør klar for farge på bordplaten med å dekke til underdelen.

Steg 16

Beis eller mal bordet i ønsket farge. Jeg bruker en lakkbeis med fargen Teak. Jeg tar på to strøk av denne.

Etter at beisen har tørket ferdig, så er også det rustikke salongbordet ferdig og du har oppdatert stuen din på "null-komma-svisj". Og ikke minst, for en rimelig penge.

bottom of page